menusor sos főoldal mit tegyek terhesség abortusz infóközpont történetek kiadványok alapítvány
 

Terhesség


A gyermek méhen belüli fejlődése

Ez a babád életének első fejezeteit bemutató oldal. A fogantatástól a születésig tartó kilenc rövid hónap során egyetlen sejt hihetetlen sebességgel fejlődik egy 3 kiló körüli, 50 centi hosszú kisgyermekké.

Nézd végig a sorozatot és figyeld meg, hogy jelenleg hol tart a méhedben lakó babád!

A fogantatás pillanatában a hímivarsejt egyesül a petesejttel, hogy egy önálló sejtet alkosson, ami kisebb mint egy sószem! Ez az egyetlen sejt tartalmazza a gyermek teljes genetikai kódját - a nemét, a haj és szemszínét, magasságát és bőrszínét...
A 20. napra az agy alapjai, a gerincvelő és idegrendszer már kifejlett és a szív dobogni kezd.

Hallgasd meg egy néhány hetes magzat szívhagját!
A 28. napra gerincoszlop és izmok fejlődnek. A karok, lábak, szemek és fülek már rendesen látszanak.
A 35. napra a kézen megfigyelhető az öt ujj. A szemek sötétebbekké válnak, ahogyan a pigmentek termelődnek.
  A 40. napra az agyhullámok megfigyelhetők, mérhetők és rögzíthetők.
A 6. héten a máj most átvette a vérsejtek termelését és az agy átvette az irányítást az izmok és szervek mozgatásában is.
A 7. héten az állkapocs kialakul, beleértve a foggyökereket is.
A 8. héten alig 3 centiméter... a most fejlődő kis életet latinul fetus-nak hívják - azaz: "ifjú" vagy "utód". Immáron minden szerv és tag jelen van, amit egy felnőtt embernél is megtalálnánk.
A 9. héten a bőrön már egyértelműek az ujjlenyomatok. A kis emberke a tenyerébe helyezett tárgy köré fonja az ujjait megmarkolva azt.
A 10. héten a méh már duplájára nőtt. A kisbaba képes fintorogni, nyelni és ráncolni a homlokát...
A 11. héten már kb. 5 cm hosszú. Vizeletkiválasztása is van már. Az arc felveszi a jellegzetes babás vonásokat, és az izommozgások egyre finomabban koordináltakká válnak.
A 12. héten a kis "jövevény" alszik, ébred, és energikusan tornáztatja izmait - forgatja a fejét, mozgatja a lábujjait, kinyitja és bezárja a kis száját. Ha hozzáérnek a kezéhez, tenyerét ökölbe szorítja. Magzatfolyadékot lélegez be, ezzel segítve a légzőrendszer fejlődését.
A 13. héten a fejen finom szálú haj kezd nőni, és szemmel láthatóvá válnak a nemi jellegzetességek.
A 4. hónap végére 20-25 cm hosszú és több mint negyed kiló súlyú. Az anya hasának nagyobbodása kb. most kezd látszani. A fülek működnek és bizonyított tény, hogy a baba egész jól hall mindent!

Az 5. hónapra már eltelt a viselősség fele. A gyermekünk kb. 30 cm hosszú. Ekkor kezded el érezni a mozgását. Kiváltképp ha egy zaj túl hangos vagy váratlan, hirtelen ugrással reagál.

3D-s ultrahangos videó

A 6. hónapban az olaj és izzadság mirigyek már funkcionálnak. Ha a baba ebben a hónapban születne meg, megfelelő ellátás mellett már túlélné.
A 7. hónapban a baba már használja négy érzékét: látás, hallás, ízlelés és tapintás. Felismeri az anyukája hangját.
A 8. hónapban a bőr egyre vastagodik, alatta pedig zsír kezd el raktározódni, melynek célja a szigetelés és táplálás lesz.
 

A 9. hónap vége felé a baba teljesen készen áll a világrajövetelre. Az átlagos kihordási idő 280 nap (az anya legutóbbi menzeszének utolsó napjától számítva), de ez változik. Ekkorra a gyermek átlagosan 2,5-4 kg súlyú, a szíve pedig naponta 1200 liter vért pumpál.

Nézz meg egy animációt az ember méhen belüli fejlődéséről!

Szülőnek lenni gazdagon jutalmazott és kihívásokkal teli hivatás... Isten egy valódi csodával áldott meg! A legnagyobb dolog, amibe valaha is belevágtál!

Ha kérdésed van a gyermekneveléssel, szülőséggel kapcsolatban, bátran keress fel bennünket! Amiben tudunk, segítünk.

Jelenleg két olyan telefonszámunk van, amin a nap 24 órájában kaphatsz segítséget. Úgy értem: VALÓDI SEGÍTSÉGET. Munkatársaink szívesen segítenek teljesen térítésmentesen.

(Nem ingyenes számok, de ha ránkcsörögsz vagy írsz SMS-t, akkor visszahívunk.)

Akarsz rólunk többet megtudni?