menusor sos főoldal mit tegyek terhesség abortusz infóközpont történetek kiadványok alapítvány
 

Abortusz


Mi az abortusz?

Az abortusz a vetélés szó latin, orvosi megfelelője. Alapvetően beszélhetünk "spontán vetélésről", amikor a vetélés az anya szervezetének reakciójaként, vagyis természetes úton következik be, valamint "művi vetélésről" amikor külső, mesterséges beavatkozás útján oltják ki a megfogant életet.

A művi terhességmegszakítást szokták abortusznak nevezni. Ez a kifejezés azonban nem fedi a valóságot, mivel nem megszakításról van szó, hanem végleges befejezésről. Az abortuszt kórházakban, illetve az arra szakosodott klinikákon végzik. A művelet egy műtét, ami során a megfogant és fejlődésben lévő élő magzat életét erőszakos külső beavatkozással kioltják.

Az abortusz során - a tévhittel ellentétben - már élő gyermekről van szó. Azt az elképzelést, hogy az embrió csak egy "szövetcsomó" semmi nem támasztja alá.

Az emberi élet kezdetésől és a magzat fejlődéséről részletesebben olvashatsz a Terhesség rovatban. Az RU-486 nevű abortusztablettáról többet megtudhatsza Kiadványok menüpontnál.

Akik az első terhességüket abortálják, azoknál a mellrák kialakulásának kockázata négy-ötszörösére növekedik.

A méhszáj tágítása mesterséges módon altatásban, vagy a méhnyakba vezetett, nedvességre duzzadó eszközzel történik.

A tágítás során a nyakcsatorna megsérülhet - fokozott a felfertőzés veszélye, mert a nyakcsatorna így nem zár tökéletesen - ezért egy következő terhességnél idő előtt kitágulhat, kinyílhat - még mielőtt a baba teljesen kifejlődött volna - és korábban jöhet a világra. Életesélyei rosszabbak lehetnek, mint egészségesen fejlett társaié. A koraszülött babák gyengébbek, érzékenyebbek, fogékonyabbak a fertőzésekre. Ezen túl még a méh falát is érhetik különböző sérülések, gyulladások.

A műtét díja 27,000 Ft. (2006)